Посещения на пещери в Родопи планина

Ягодинската пещера, с. Ягодино

 Ягодинската пещера e дълга 10 км. и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. 

Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр. Находките говорят, че то е било дом на умели майстори-грънчари. Глината е добивана от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Съдовете са били изпичани в глинени пещи. 

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, „завеси“, „леопардови кожи“ (различно оцветени скални слоеве), пещерни перли.

Ягодинската пещера е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз. Има печат. 

 

Водна пещера Голубовица, м.Гарга дере

Маршрутът започва с преход по планинска пътека, по-голямата част от която минава по десния бряг на живописното Гарга дере, пресича го и само след 50 м. по левия скат се стига до входа на пещера „Голубовица” 2. Тя е водна пещера, с подземни езерца и поток. След като бъдете екипирани със необходимото спелеоложко оборудване за проникването в пещерата и преодоляването на водните препятствия, създадени от подземната река – непромокаеми гумени ботуши, спасителни жилетки, осветление, гумени лодки сте готови за влизане.Малко след входа ви очаква малко пътуване с лодка, след което навлизате в същинската част на пещерата. Постоянно течащия подземен поток е причина за необикновенните форми. В горните етажи, където водата не е успяла да достигне се виждат естествените образувания – сталагтити и сталагмити. Ще бъдете от малцината видели ревниво пазените от пещерата тайни. На излизане от нея, желаещите могат да изпробват уменията си в скално катерене и спускане по 15-метровия скат, свързващ входовете на Голубовица 2 и 1, както и алпийският тролей който ще ни отведе до началната ни точка.

Пещера Дяволското гърло, с. Триград

 „Дяволското гърло“ е пропастна пещера, която е формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Основната ѝ част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Името на пещерата идва от формата на бившия вход, наподобяващ дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала.  

На близо 400 м от входа на “Дяволското гърло” водите на подземно течащата река се губят в сифон-галерия. Дължината на сифона е повече от 150 м, а след него по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през пещера.

Дяволското гърло дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика.

Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Devil's Throat-Дяволското гърло

Пещера Ухловицата, с. Ухловица

Открита и изследвана през 1968-69г от Димитър и Георги Райчеви от „Студенец“ Чепеларе. Благоустроена и открита за туристически посещения през 1983г. Обявена за Природна забележителност..

 

Тя е една от най-старите пещери в региона, с много красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали. Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити. Пещерата завършва със 7 невероятно красиви езера, които рано на пролет се пълнят с вода. Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен водопад.

В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж. По стръмна метална стълба туристите могат да се спуснат в галерията на долния етаж. Тази галерия е най-красивата част на пещерата.